De huid

Het stofwisselingsproces in alle cellen vertraagt bij het ouder worden. Ook cellen die bijvoorbeeld nieuwe huidcellen produceren doen dat een stuk langzamer. Door die verminderde aanmaak van huidcellen wordt deze niet alleen dunner, ook beschadigingen (rimpels!) herstellen niet of minder snel. Bovendien wordt er minder collageen en elastine geproduceerd. Daardoor verslapt deze en verliest ze haar spankracht. Ook het onderhuids vetweefsel wordt dunner waardoor deze minder ‘vol’ en veerkrachtig wordt.

Talg en zweet vormen op de huid een laagje, waardoor ons velletje enigszins ‘waterproof’ is. Het vocht in de huid kan daardoor moeilijker ontsnappen en verdampen. In de huid bevinden zich ook nog stoffen die het vocht aan zich binden. Deze twee systemen houden uw huid mooi vochtrijk. Bij het ouder worden vertraagt ook de talg en zweetproductie, en neemt de hoeveelheid natuurlijke vochtvasthouders in de huid af. Het gevolg is een steeds drogere en ruwere huid.

Dan zijn er nog pigmentcellen. De kleur van onze huid wordt bepaald door de hoeveelheid pigment. In het verouderingsproces worden deze cellen steeds minder goed over uw huid verdeeld en ook de productie van deze cellen wordt minder constant. Zo ontstaan er witte en donkere vlekken.

In het kort spreken we van twee factoren die het huidverouderingsproces beïnvloeden:

Endogene factoren.

Deze kunnen niet van buitenaf gestuurd worden, zoals het boven beschreven biologische verouderingsproces.

Exogene factoren.

Deze factoren kunnen we wel van buitenaf beïnvloeden of vermijden, zoals:

  • UVA-stralen van de zon. Deze zijn de grootste oorzaak van versnelde huidveroudering. Zeker die delen veel aan licht zijn blootgesteld, zoals gezichtshuid, handen en hals, verouderen sneller.
  • Tabak. Roken staat op nummer twee omdat het de productie van de vrije radicalen verhoogd. Normaal gesproken worden de vrije radicalen in ons stofwisselingsproces opgeruimd door de antioxidanten, stoffen die onder andere in groenten en fruit zitten. Té veel vrije radicalen kunnen de lichaamscellen beschadigen. Dit kan bijdragen aan een versneld verouderingsproces. Daarom krijgt een roker sneller rimpels, vooral rond ogen en mond en een grauwere en matte huid.
  • Klimaat en weersinvloeden.

Wat kunt u doen tegen huidveroudering?

En ja, gelukkig is er dus aan het huidverouderingsproces zeker iets te doen.

Voor de ouder wordende huid zijn er goede producten die stoffen bevatten om  huidveroudering tegen te gaan. Sommige bestanddelen bevorderen de stofwisseling in de cellen, en dus huidvernieuwing, andere stimuleren de collageenproductie, waardoor deze steviger wordt en minder snel rimpels vertoond. Weer andere zorgen ervoor dat u het vocht beter kunt vasthouden. Een goede crème bevatten antioxidanten. Dit zijn stoffen die vrije radicalen onschadelijk maken.

Bescherm uw huid met minimaal factor 15. Niet alleen in de zon, maar ook in de schaduw of bij bewolkt weer. Gebruik daarvoor een zonneproduct dat zowel tegen UVB- als UVA stralen beschermt.
Stop met roken.
Eet gezond en vitaminerijk.

Huidveroudering door stress

Stress heeft een negatieve invloed. Het stresshormoon verstoort niet alleen de barrièrefunctie, het vermindert ook het aantal stofjes in dat ons beschermt tegen aanvallen van bacteriën, waardoor bijvoorbeeld acne kan verergeren. Bovenstaande maakt de huid erg vatbaar voor irritaties. Ook wordt deze een stuk doffer en droger door een vertraagde cel vernieuwing en afname van stoffen die de huid vet en gehydrateerd houden. Ook is aangetoond dat stress de conditie van de huid verslechtert.

Maar er is meer; er is ook echt wetenschappelijk bewezen dat je door stress versneld kan verouderen. Chronische stress zorgt voor meer vrije radicalen en een versnelde afbraak van ons genetisch materiaal, hierdoor stopt de cel eerder met delen en verouderen we sneller.

Bij Vitale Di Vita laten we u graag kennis maken van de mogelijkheden om uw huid op een goede manier te behandelen en van de juiste voedingsstoffen te voorzien.

MENU