Pigmentatie

Pigmentvlekken, ofwel ouderdoms- of zonnevlekken kunnen voorkomen op het gezicht, handen of onderarmen. Deze zijn doorgaans goed te behandelen met zeer mooie resultaten. Bij Vitale Di Vita hebben wij afhankelijk van de aard van pigmentatie diverse behandelmethodes.

Hoe ontstaat pigment?

De huid bestaat uit drie lagen, te weten de bovenste “opperhuid” (0.5-1 mm dik), de dieper liggende “lederhuid” (1-2 mm) , waar zich de bloedvaten en zenuwen bevinden en “het onderhuids vetweefsel”. Pigment is een bruine kleurstof die wordt aangemaakt door de pigmentcellen die zich in de onderste laag van de opperhuid bevinden. Pigmentcellen liggen dus relatief oppervlakkig in de huid. In de pigmentcel wordt het pigment verpakt in pigment korreltjes, en zo afgegeven aan de bovenliggende opperhuidcellen. Pas wanneer het pigment zich in de opperhuidcellen bevindt, is de huid zichtbaar gepigmenteerd. Ieder mens, blank of donker, jong of oud heeft ongeveer evenveel pigmentcellen per oppervlakte eenheid. De activiteit van deze pigmentcellen en de hoeveelheid, rijpheid en grootte van de pigmentkorreltjes bepalen iemands huidskleur, en ook de kleur van haren en ogen. Bij donkere rassen bevatten pigmentcellen veel meer en grotere, rijpere pigmentkorreltjes en zijn de opperhuidcellen veel voller beladen met pigmentkorreltjes dan bij blankere rassen. Onder invloed van UV-straling neemt het aantal werkzame pigmentcellen en de pigment aanmaak toe. Het resultaat is een bruine verkleuring van de huid.

Een pigmentvlek is dus een teveel aan kleurstof(pigment)in de huid. Het belangrijkste huidpigment is melanine. Pigmentvlekken zoals moedervlekken, ouderdomsvlekken en sproeten komen bij iedereen voor. Soms is deze verkleuring niet mooi en regelmatig maar ontstaan er bruine of gelige vlekken die donkerder zijn dan de huid. Maar ook mensen die nooit in de zon komen kunnen last hebben van pigmentvlekken. Hierbij gaat het vooral om mensen met een lichte huid. Pigmentvlekken kunnen ook ontstaan door huidveroudering, ontstekingen van de huid, erfelijke factoren en zwangerschap (Zwangerschapsmasker of Melasma).

Bij ouderdomsvlekken is de verdeling van pigment verstoord waardoor er vaak grote en storende vlekken ontstaan op plekken die veel aan zonlicht blootgesteld zijn met name op de handen en gezicht.

Behandelmethode Pigment – Ouderdomsvlekken

Skin Brite Derma Peeling

De Skin Brite Derma Peeling werkt zeer effectief door pigment onderdrukkende ingrediënten(zoals o.a. Alpha Arbutin) te combineren met een nieuw ingrediënt, genaamd Chormobright. De combinatie van deze ingrediënten remmen de productie van het pigment stimulerende enzym Tyrosinase.

Electrocoagulatie

Electrocoagulatie is een techniek waarbij een elektrisch stroompje door middel van een minuscuul dun staafje tegen het pigmentvlekje wordt aangebracht. Bij deze aanraking wordt het pigment weggebrand. Het staafje gaat dus niet in de huid. De behandeling kan als licht gevoelig worden ervaren. Na de behandeling kan zicht een korstje vormen die na +/- 5 dagen weer verdwijnt.

 

Ikari Cosmetica

Cosmetica van Ikari heeft in haar lijn ook een serum tegen pigmentatie. Dit serum voor thuisgebruik bevat fruitzuren die pigmentatie tegen gaat.

Tot slot

Doordat behandelingen symptomatisch gericht zijn, kunnen de vlekjes altijd terugkeren, ook al zijn ze in eerste instantie door de behandeling verdwenen. Dit geldt voor alle genoemde behandelvormen. De rest van uw leven zult u rekening moeten houden met factoren die de pigmentaanmaak kunnen stimuleren, met name zonlicht. Aanbevolen wordt om altijd een zonnefactor te gebruiken over uw bestaande cosmetica te gebruiken.

MENU